22 Οκτωβρίου 2017

Αυτάρκεια!


Αν έχεις 10.000 χωράφια να καλλιεργείς, πάλι ένα πιάτο φαγητό θα φας για να χορτάσεις... Αν έχεις 1000 δωμάτια στο σπίτι σου, κάθε νύκτα για να κοιμηθείς χρειάζεσαι μόνο δύο μέτρα... Αν έχεις περιουσία αμέτρητες εκτάσεις εκτάσεις, όταν θα φύγεις απ΄ αυτήν τη ζωή, δυο μέτρα γης είναι αρκετά για να σε χωρέσουν... Όλα τα υπόλοιπα είναι για την ευχαρίστηση των ματιών μας, των αισθήσεών μας... του εγώ μας!
Η αυτάρκεια είναι ένα προσόν που πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα μας. Δεν είναι η δικαιολογία εκείνων που δεν έχουν, αλλά η αρετή που φρενάρει την ματαιοδοξία. Η αυτάρκεια είναι ο μεγαλύτερος πλούτος και ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας είναι η ελευθερία.
Με τις παραπάνω σκέψεις ας προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από την ματαιότητα της ύλης και από το πάθος της πλεονεξίας. Ελπίζω κάποτε να μπορέσουμε να γευτούμε τον καρπό αυτόν της ελευθερίας, μιας και μέχρι τώρα μάλλον ακόλουθοι της ματαιοδοξίας είμαστε...
Δέσμιοι της τεχνολογίας, των παροχών, της ευκολίας, της αναζήτησης...
Για πόσο ακόμα θα νιώθουμε ανεπαρκείς μέσα σε ένα περιβάλλον προσφορών όλων των ειδών; Είναι τόσο ακόρεστες οι αισθήσεις τελικά; Ας μην ζούμε με ψευδαισθήσεις. Σ΄ αυτή τη γη  δεν θα ζήσουμε αιώνια. Πατρίδα μας είναι ο Ουρανός και σ΄ αυτήν πορευόμαστε.
Ας αρκούμαστε στα απαραίτητα και όλα τα υπόλοιπα θα μας τα παρέχει ο Κύριος...