16 Δεκεμβρίου 2017

Στόλισες;


Τι συμβολίζει το δέντρο και τα στολίδια; 
Το δέντρο συμβολίζει την ύπαρξή μας, την ψυχή μας. Τα στολίδια συμβολίζουν τις αρετές: υπομονή, ευγένεια,, καλοσύνη, ειλικρίνεια, τιμιότητα, αγνότητα, προθυμία, εργατικότητα, συγχώρεση, αγάπη ... και κάθε αρετή.
Πώς θα σου φαινόταν ένα δέντρο που αντί για στολίδια θα είχε πάνω του ... σκουπίδια και βρωμιές; Αποτρόπαιο και σιχαμένο, ε;
Μήπως μερικές φορές αφήνουμε την καθημερινότητα να αφαιρεί από την καρδιά μας τον στολισμό της και να επιθέτει τα σκουπίδια των παθών και των αδυναμιών; Μικρότητες, ιδιοτροπίες, παραξενιές ... το ψέμα, η κλοπή, η ζήλια, η αδικία, η ασπλαχίνα, η ανηθικότητα, ο εγωισμός, η υπερηφάνεια, η κακία, η έλλειψη συγνώμης ... και τόσα άλλα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό που αναδύουν δυσοσμία πνευματική!
Κι όμως ... Εκείνος έρχεται πάλι και ψάχνει τόπο να στήσει τη φάτνη Του! Μήπως είναι καιρός για νοικοκυριό; Για γενική καθαριότητα; Ναι, είναι καιρός να κλείσουμε αυτές τις εκρεμμότητες. Με την μετάνοια και το φιλάνθρωπο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Άμεσα. Τώρα, με την ευκαιρία αυτών των Χριστουγέννων.
Μην αναβάλλεις πάλι ... Και ξεκίνα να στολίζεις γιατί ... άργησες! Με τα αληθινά στολίδια των αρετών και όχι τα ψεύτικα του εντυπωσιασμού και του καθωσπρεπισμού. Δεν πείθεις κανέναν μ΄ αυτά. ... Και θα διαπιστώσεις με την θεία Κοινωνία ότι το ωραιότερο και πολυτιμότερο στολίδι είναι ο ίδιος ο Κύριος!
Κι όταν θα μαζέψεις το δέντρο στην αποθήκη μετά τις γιορτές, η ψυχή θα παραμείνει στολισμένη για να έχουμε κατά τον ποιητή "αιώνια μέσα μας Χριστούγεννα " ...

Ευλογημένα Χριστούγεννα!