31 Μαρτίου 2017

Απάντηση του ηγουμένου του Μ. Σπηλαίου


Αυτή είναι η ατρόμητη απάντηση του ηγουμένου του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ τον Ιούνιο του 1827 προς τον Ιμπραήμ πασά όταν με τις ορδές του βρίσκονταν κάτω ακριβώς από το μοναστήρι έτοιμες να το πολιορκήσουν. 
Υψηλότατε αρχηγέ των Οθωμανικών αρμάτων, Χαίρε. Ελάβαμεν το γράμμα σου και είδομεν τα όσα γράφεις. Ηξεύρομεν πώς είσαι εις τον κάμπον των Καλαβρύτων πολλάς ημέρας και ότι έχεις όλα τα μέσα του πολέμου. Ημείς δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον, διότι είμεθα ωρκισμένοι εις την πίστιν μας ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν πολεμούντες και κατά το αϊνι μας (δηλ. την πίστη μας), δεν γίνεται να χαλάσει ο ιερός όρκος της πατρίδος μας.
Σε συμβουλεύουμε όμως να υπάγης να πολεμήσεις σε άλλα μέρη, διότι αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης, δεν είναι μεγάλον κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες. Αν όμως νικηθής, το οποίον ελπίζουμε άφευκτα, με τη δύναμιν του Θεού, διότι έχομεν και θέσιν δυνατή και θα είναι εντροπή σας και τότε οι Έλληνες θα εγκαρδιωθούν και θα σε κυνηγούν πανταχού. 
Ταύτα σε συμβουλεύομεν και ημείς, κάμε ως γνωστικός το συμφέρον σου, έχομεν και γράμματα από την βουλήν και από τον αρχιστράτηγον Θεόδωρο Κολοκοτρώνην, ότι εις πάσαν περίπτωσιν πολλήν βοήθειαν θα μας στείλει, παλληκάρια και τροφάς και ότι ή θα ελευθερωθώμεν τάχιστα ή θα αποθάνωμεν κατά τον ιερόν όρκον της Πατρίδος μας.

                                                                                                          ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
                                                                                   ο ηγούμενος και συν εμοί παπάδες και καλόγεροι
                                                                                                        τη 22η Ιουνίου 1827
                                                                                                            Μέγα Σπήλαιον

Η μάχη έγινε έπειτα από δύο ημέρες και δίπλα στους Έλληνες ενόπλους πολέμησαν 100 μοναχοί που έβγαλαν τα ράσα και φόρεσαν φουστανέλες. Ο Ιμπραήμ ηττήθηκε και έχασε πολλούς άνδρες.