17 Νοεμβρίου 2016

Η Τεσσαρακονθήμερος Νηστεία των Χριστουγέννων και το Ιερό Σαρανταλείτουργο

Από τη 15η Νοεμβρίου εκάστου έτους άρχεται η τεσσαρακονθήμερος νηστεία των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τη δεύτερη μακρά περίοδο νηστείας μετά τη μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδο έντονου πνευματικού αγώνα και ψυχοσωματικής προετοιμασίας επ΄ ευκαιρία του εορτασμού της μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου μας, δηλαδή των Χριστουγέννων. Από την 15ην Νοεμβρίου έως την 17ην Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, προτρέπει όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να νηστεύουμε το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και επιτρέπει να καταλύουμε ψάρι (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής). Μετά την 17ην Δεκεμβρίου νηστεύουμε και το ψάρι.
Βασική προϋπόθεση για την τήρηση και επίτευξη της σωστής νηστείας είναι όταν αυτή συνδυάζεται με προσευχή, ελεημοσύνη, εξομολόγηση και αγάπη προς τον πλησίον.
Έτσι, η εκκλησιαστική παράδοση προβλέπει για την περίοδο αυτή την καθημερινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας, το λεγόμενο Σαρανταλείτουργο. Το Σαρανταλείτουργο είναι πολύ μεγάλη ευλογία. Είναι μοναδική ευκαιρία για βίωση της μυστηριακής και λατρευτικής ζωής, έτσι όπως μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν την ευλογία να βιώνουν.
Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος τονίζει χαρακτηριστικά: "Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι εις ευχαριστίαν Θεού και εις δόξαν. Όταν γαρ πυκνώς επι το αυτό γίνεσθε, καθαιρούνται οι δυνάμεις του σατανά και λύεται ο όλεθρος αυτού".
Κατανοούμε, λοιπόν, ότι η δύναμη της Θείας Λειτουργίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η δύναμη της αγάπης και της ενότητας εν Χριστώ.
Μαθαίνουμε με την Θεία Λειτουργία να συγχωρούμε και να αγαπούμε, είμαστε ίσοι και ενωμένοι με όλους τους ανθρώπους, προσφέρουμε τα δώρα μας στο Θεό, το Πρόσφορό μας, τον Οίνον και λαμβάνουμε εκ των προσφερθέντων Δώρων μας, το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας.
Στη Θεία Λειτουργία, επίσης, μνημονεύουμε στην Αγία Πρόθεση και προσευχόμαστε για τους Ζώντες και τους Κεκοιμημένους αδελφούς μας, σημαντικό έργο θεσμοθετημένο από τους Αγίους Αποστόλους και Πατέρες μας. Έργο και υποχρέωση που θα συνεχίσουν να πράττουν και οι επερχόμενες γενιές.
Το Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων, τελείται υπέρ Υγείας των Ζώντων και υπέρ Αναπαύσεως των Κεκοιμημένων αδελφών μας.
"Το Ιερό Σαρανταλείτουργο Υπέρ Υγείας και Αφέσεως των Αμαρτιών"
Το Ιερό Σαρανταλείτουργο είναι το μυστήριο της αγάπης. Η αγάπη, ιδιαίτερα η Θεία αγάπη, σκορπίζει το φως της και τη χαρά της προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ξεχωριστή αγάπη αυτή βρίσκεται στη θυσία του Χριστού, που προσφέρεται με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος, σχετικά με την ανάγκη προσευχής για τους κεκοιμημένους, έλεγε: "...να αφήνετε μέρος της προσευχής σας για τους κεκοιμημένους. Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους εαυτούς τους. Οι ζωντανοί όμως μπορούν... Να πηγαίνετε στην Εκκλησία Λειτουργία - δηλ. Πρόσφορο- και να δίνεται το όνομα του κεκοιμημένου να μνημονευθεί από τον Ιερέα στην Προσκομιδή..."