14 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είναι και τι συμβολίζει ο Σταυρός

Τι είναι και τι συμβολίζει ο Σταυρός

Είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Χριστιανισμού. Σχηματίζεται από μια κατακόρυφη και από μια οριζόντια γραμμή που διασταυρώνονται. Μέχρι την εποχή του Χριστού ήταν ένα όργανο σκληρότατο και αποτρόπαιο πάνω στο οποίο θανάτωναν τους κακούργους και εγκληματίες. Ήταν ένα φονικό όργανο.
Σ΄ αυτό το εκτελεστικό όργανο θανατώθηκε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός "ως κακούργος" και πότισε το Σταυρό με το Τίμιο Αίμα Του. Έκτοτε το φονικό αυτό όργανο έγινε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός που εκφράζει όλο το μέγεθος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και όλο το μυστήριο της σωτηρίας μας.
Δια του σταυρικού θανάτου Του, ο Κύριος κατέλυσε το κράτος του διαβόλου και της αμαρτίας και μας ελευθέρωσε από την εξουσία του σατανά. Είναι ο νικητής του θανάτου και ο χορηγός της ζωής.
Τα τρία ενωμένα δάχτυλα (αντίχειρας, δείχτης, μέσος) συμβολίζουν την ενωμένη Αγία Τριάδα, τα δε επόμενα δύο δάχτυλα συμβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού. Την θεϊκή και την άνθρώπινη.
Κάνοντας λοιπόν τον σταυρό μας ομολογούμε, ότι ο ευρισκόμενος στους ουρανούς Κύριος (όταν τυπώνουμε το κεφάλι μας), ήρθε στη γη ως Θεάνθρωπος (όταν τυπώνουμε την κοιλιά μας) εν συνεχεία ανελήφθη στον ουρανό (όταν τυπώνουμε τον δεξιό ώμο) και θα επιστρέψει να κρίνει ζώντας και νεκρούς (όταν τυπώνουμε τον αριστερό ώμο).
Πολλές φορές όμως δεν κάνουμε το σημείο του σταυρού σωστά, με τον τρόπο που μας έχει παραδώσει η αγία Εκκλησία μας, προσβάλλοντας έτσι την ιερότητά του και τον ίδιο τον Κύριο.
Αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ. Πάρα πολύ. Όλοι μας είμαστε ένοχοι, άλλος λίγο, άλλος πολύ, για απρόσεκτη ή μηχανική ή και ασεβή εκτέλεση του σημείου του Σταυρού πάνω στο σώμα μας.
Ορισμένοι κινούν βιαστικά το χέρι πάνω στο στήθος ή και στον αέρα, χωρίς να ακουμπούν καθόλου το σώμα τους, άλλοτε σχηματίζοντας τρίγωνο ή Χ, και άλλοτε παίζοντας, θαρρείς κιθάρα. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια άσκοπη και ακατανόητη κίνηση, που φθάνει στα όρια της βλασφημίας; Βαρύς, μα αληθινός, είναι ο λόγος του ιερού Χρυσοστόμου, που γράφει κάπου ότι ο ίδιος ο διάβολος κινεί το χέρι των απρόσεκτων αυτών χριστιανών, για να χλευάσει το πανίερο σύμβολο του Τιμίου Σταυρού και για να κολάσει τους ιδίους!
Κάποιοι χριστιανοί πάλι πέφτουν σε άλλο σφάλμα. Είναι εκείνοι που έρχονται στην εκκλησία, στέκονται συνήθως σε εμφανή σημεία, και εκεί, μπροστά σε όλους, με κούφια επιδεικτικότητα, λυγίζουν τη μέση σε βαθιές μετάνοιες, απλώνουν ανεξέλεγκτα τα χέρια πέρα-δώθε και σταυροκοπιούνται με κινήσεις πληθωρικές, αδιάκριτες, κάποτε μάλιστα και γελοίες...
Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία χριστιανών, που αποφεύγουν εντελώς να κάνουν το σημείο του Σταυρού, και μάλιστα δημόσια. Είναι εκείνοι, που ντρέπονται να ομολογήσουν την πίστη τους στον Χριστό και στον Σταυρό Του. Φοβούνται την ειρωνεία, την περιφρόνηση, τη χλεύη των ανθρώπων του κόσμου. Αγαπούν, όπως γράφει ο άγιος ευαγγελιστής Ιωάννης, "την δόξαν των ανθρώπων μάλλον ήπερ την δόξαν του Θεού".
Αν ανήκουμε σ΄ αυτούς, ας θυμηθούμε την παραγγελία του αγίου αποστόλου Παύλου, "μη συσχηματίζεσθε των αιώνι τούτω", καθώς και τη σοβαρή προειδοποίηση του ιδίου του Κυρίου, "πας ουν όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς. Όστις δ΄αν αρνήσηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν καγώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς". Και, πέρα απ΄ αυτά, ας συνειδητοποιήσουμε ότι στερούμε τον εαυτό μας και από ένα πανίσχυρο όπλο κατά των πειρασμών, των παθών, των ασθενειών και των δαιμόνων. Ας προσέξουμε τι μας συμβουλεύει ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων: "Μη ντρεπόμαστε τον σταυρό του Χριστού. Κι αν άλλος ντρέπεται και τον κρύβει, εσύ κάνε φανερά τον σταυρό σου, για να δουν οι δαίμονες το σημείο αυτό του βασιλιά Χριστού, και να φύγουν μακριά, τρέμοντας.
Κάνε μάλιστα το σημείο του σταυρού συχνά, είτε τρως, είτε πίνεις, είτε κάθεσαι, είτε ξαπλώνεις, είτε σηκώνεσαι, είτε μιλάς, είτε περπατάς, δηλαδή σε κάθε περίσταση. Γιατί όποιος σταυρώνεται εδώ στη γη, βρίσκεται νοερά πάνω στον ουρανό... Είναι μεγάλο το φυλακτήριο. Δωρεάν το παίρνουν οι φτωχοί και άκοπα οι άρρωστοι, επειδή η χάρη του προέρχεται από τον Θεό. Σημάδι είναι των πιστών και φόβος των δαιμόνων.