12 Απριλίου 2013

Ιερό Εικονοστάσι στο 1ο Δημοτικό Παραλίας

Μία σημαντική και πρωτότυπη πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας. Πρόκειται για την εγκατάσταση, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στην Παραλία Πατρών, ενός ιερού εικονοστασίου των «Τριών Ιεραρχών».

Οι τρεις επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της  Εκκλησίας μας,, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος, εορτάζουν από κοινού στις 30 Ιανουαρίου. Η εορτή τους καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα. Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων (όπως άλλωστε ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...») και θεωρούνται Προστάτες της Παιδείας.

Αυτών των Αγίων και Πατέρων της Εκκλησίας το εικονοστάσι αποφάσισε σύσσωμη η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού της Παραλίας να εγκαταστήσει στο σχολείο- για προστασία και βοήθεια των μαθητών- και για τα εγκαίνια ετοιμάζει μία σεμνή τελετή.

Τα εγκαίνια, που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2013, θα τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.