26 Μαΐου 2023

 

ANAKOIΝΩΣΕΙΣ                       

 

-  Την  Παρασκευή 2 Ιουνίου (των ψυχών) από τις 4.00 μ.μ. θα μνημονεύονται τα ονόματα  κεκοιμημένων στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις 7.00 μ.μ. θα ψαλεί ο εσπερινός των ψυχών και θα τελεστεί αγιασμός για τον νέο μήνα.

 

- Το Σάββατο 3 Ιουνίου (Ψυχοσάββατο) 7.00-9.00 π.μ. θα τελεστεί Θ. Λειτουργία και στους 2 (δύο)

 Ι. Ναούς: α) στον Ι. Ναό του κοιμητηρίου και β) στον Ι. Ναό της Παναγίας.

 

- Τη Δευτέρα 5  Ιουνίου (του Αγ. Πνεύματος) εορτάζει η ενορία μας την Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης,  αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Λευκάδος. Θα τελεστεί πανηγυρική 

Θ. Λειτουργία 7.00-10.00 π.μ. και Αγιασμός για τον νέο μήνα και στη συνέχεια στο προαύλιο του Ι. Ναού θα παρουσιαστεί πολιτιστικό πρόγραμμα από τον σύλλογο Λευκαδίων Πατρών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα ψαλεί ιερά παράκληση προς την Παναγία την Φανερωμένη ώρα 7:00 μ.μ.

 

- Kάθε μήνα τελείται Ι. Αγρυπνία και για τον μήνα Ιούνιο προγραμματίστηκε να τελεστεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου  επί τη εορτή των  Αγ. Ιερωνύμου και Αυγουστίνου 10.00-1.00 την Νύκτα.

 

- Κάθε Δευτέρα και ώρα 7:00 μ.μ τελείται Ι. Παράκλησις προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

- Κάθε απόγευμα στις 7.00 μ.μ. ψάλλεται η ακολουθία του εσπερινού.

 

- Υπενθυμίζουμε ότι α) Την Εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή (Κυριακή της Πεντηκοστής έως Κυριακή των Αγίων Πάντων) είναι απολυτή- καταλύουμε και Τετάρτη και Παρασκευή από όλα.

 β) Από τις 12 -28 Ιουνίου τηρείται η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (καταλύεται ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής).

                                             Παναγία Φανερωμένη Λευκάδας

Στον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού βρίσκεται, εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης. Σύμφωνα με την παράδοση, στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν χτισμένος ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, στον οποίο ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου Ηρωδίωνας, γονατιστός, προσευχήθηκε με πίστη στο Θεό και το είδωλο της Αρτέμιδας έπεσε κάτω και έγινε θρύψαλα.

Στη θέση αυτή οι χριστιανοί έχτισαν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Αργότερα, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ήλθαν στη Λευκάδα και άλλοι μοναχοί και μεγάλωσαν το ναό. Μετα από λίγα χρόνια το Μοναστήρι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, αλλά οι χριστιανοί της Λευκάδας το ξανάχτισαν. Μάλιστα παράγγειλαν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, στον αγιογράφο Κάλλιστο(5ος μ.Χ. αιώνας), πού ήταν ιερέας στην Αγιά Σοφιά. Εκείνος, ύστερα από προσευχή και νηστεία, άρχισε να ζωγραφίζει την εικόνα. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Ο αγιογράφος βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα(«αχειροποίητος»)  και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα “Φανερωμένη”. 

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου  (του Αγ. Πνεύματος) εορτάζει και η ενορία μας την Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, (πιστό αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Λευκάδος) αφιέρωμα των εν Πάτραις  Λευκαδίων .Άλλωστε στην περιοχή μας από ετών κατοικούν πολλοί Λευκάδιοι με πολλή ευλάβεια και πίστη στο Θεό και την Παναγία την Κυρά, όπως την αποκαλούν. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παραλίας, θα τελεστεί πανηγυρική  Θ. Λειτουργία 7.00-10.00 π.μ. και στη συνέχεια στο προαύλιο του Ναού θα παρουσιαστεί πολιτιστικό πρόγραμμα από τον σύλλογο Λευκαδίων Πατρών.