23 Ιουνίου 2021

Γέροντα, έχω φθάσει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχω σαρκικούς λογισμούς και πέφτω στην λύπη. - Άγ.Παϊσιος ο Αγιορείτης

 


Γροντα, χω φθσει σε πολ δσκολη κατσταση. χω σαρκικος λογισμος και πφτω στην λπη. Φοβμαι μπως δεν βγ ποτ απ αυτν την κατσταση.

χε θρρος, καλ μου παιδ, και ο Χριστς θα νικση τελικ. Να ψλλης:

«Εκ νετητς μου ο εχθρς με πειρζει, ταις ηδονας φλγει με· εγ δε πεποιθς εν σο, Κριε, τροπομαι τοτον»1*.

Στην ουσα δεν φταει πολ η καημνη η σρκα, αλλ η υπερηφνεια.

Εναι αλθεια τι χεις πολλς ικαντητες, τις οποες φυσικ ο Θες σο τις δωσε, αλλ, επειδ αμελες λιγκι και δεν προσχεις, ο εχθρς βρσκει ευκαιρα, τις εκμεταλλεεται και σε ρχνει στην υπερηφνεια.

Κι εν θα πρεπε να λοζης το πρσωπ σου με δκρυα αγαλλισεως και ευγνωμοσνης προς τον Θε, το λοζεις με πικρ δκρυα πνου και στενοχριας. τσι βγανει το εξς συμπρασμα: Εν δεν ταπεινωθομε εκουσως, θα ταπεινωθομε ακουσως, διτι μας αγαπ ο Καλς Θες. Θρρος λοιπν, παιδ μου, και θα νικση ο Χριστς. «Εν γαρ πλιν ισχσητε, και πλιν ηττηθσεσθε, τι μεθ᾿ ημν ο Θες»2*.

Μπρα εναι και θα περση και πολλ καλ θα φρη. Θα γνωρσης πιο καλ τον εαυτ σου, θα ταπεινωθς υποχρεωτικ, και κατ τους πνευματικος νμους υποχρεωτικ θα ρθη σ᾿ εσνα και η Χρις του Θεο, που προηγουμνως εμποδιζταν απ την υπερηφνεια.Δεν γνωρσαμε τον εαυτ μας.

Αν τον γνωρσουμε, η ψυχ μας θα χαρεται και θα ζητ ταπειν το λεος του Θεο.

Η γνση του εαυτο μας γενν την ταπενωση. Γιατ, σο περισστερο γνωρζει ο νθρωπος τον εαυτ του, τσο περισστερο ανογουν τα μτια της ψυχς του και βλπει καθαρτερα την μεγλητου αδυναμα. Γνωρζει την αθλιτητ του και την αχαριστα του, καθς και την μεγλη αρχοντι και την ευσπλαχνα του Θεο, οπτε συντρβεται εσωτερικ, ταπειννεται πολ και αγαπει τον Θε πολ.

 

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Ε’ «Πάθη και Αρετές» ‐ 93 ‐

*1 Πρώτος Αναβαθμός του πλ. Δ´ ήχου.

*2 Ωρολόγιον το Μέγα, έκδ. «Αποστολική Διακονίας», Αθήνα 142001, σ. 164. Βλ. και Ησ. 8, 9‐