"Παρέστησεν εαυτόν ζώντα μετά το παθείν αυτόν εν πολλοίς τεκμηρίοις"

Η πλάκα του τάφου απεκυλίσθη. Ο θάνατος νικήθηκε κατά κράτος. Το σκοτάδι των αγωνιών διαλύθηκε και ο Κύριος ανεδείχθη ο αιώνιος Βασιλιάς. Οι μαθητές Τον είδαν επανειλημμένως. Συνομίλησαν μαζί Του. Σενέφαγαν. Δεν έχουν καμία αμφιβολία, ότι ο Δάσκαλός τους είναι ζωντανός.
Για αυτήν την πίστη θα αναλάβουν το εξής σκληρούς αγώνες, θα πολεμήσουν, θα φυλακιστούν, θα οδηγηθούν τελικά και σε αυτό το μαρτύριο. Αλλά δεν θα λυγίσουν. Το κήρυγμα της Αναστάσεως του Χριστού θα είναι το σάλπισμά τους, η σημαία τους. Αυτό θα τους ηλεκτρίζει. Αυτό θα κάνει τους χθεσινούς δειλούς και φοβισμένους, ατρόμητα λιοντάρια στον αγώνα. Και όχι μόνον αυτούς. "Όλους τους πιστούς όλων των εποχών". Διότι το γεγονός της Αναστάσεως είναι το θεμέλιο του Χριστιανισμού.
Από την πρώτη ημέρα ακόμη της ιδρύσεώς της η Εκκλησία υψώνει αυτό το λάβαρο, την Ανάσταση του Αρχηγού της. Όλη της η δύναμη, που νομίζετε ότι στηρίζεται; Ακούσατε. Επάνω σε έναν άδειο τάφο. Εάν πέσει η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού, πίπτει αμέσως και γίνεται κομμάτια ολόκληρο το οικοδόμημα των είκοσι αιώνων. Εάν ο Κύριος δεν ανέστη, τότε αδίκως χύθηκαν τόσα αίματα, ματαίως προσφέρθηκαν τόσες θυσίες. Και ο κόσμος που περίμενε από την Εκκλησία το φως και περιμένει από την πίστη την σωτηρία, θα αναγκάζονταν να παραδεχθεί, ότι όλα ήσαν μία απάτη, ένα όνειρο, μία πλεκτάνη. "Ει Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστης υμών" (Α΄Κορ. ιε΄, 14), ομολογεί ο απόστολος Παύλος. Καθαρή φωνή. Ειλικρινής. Ρωμαλέα. Και αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν, αν η πίστη κλονιζόταν στο σημείο αυτό;
Η Εκκλησία όμως δεν φοβήθηκε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν υπήρχε λόγος να τον φοβείται. "Ύψωσε την σημαία της Αναστάσεως με υπερηφάνεια." Αν ο Σταυρός του Χριστού είναι σύμβολο της  Αγάπης Του προς τον άνθρωπο, η Ανάστασή Του είναι απόδειξη της Θεότητός Του. Και διακήρυξε αυτήν την πίστη η Εκκλησία παντού. Στους Ιουδαίους. Στους Εθνικούς. Ο απόστολος Παύλος δεν δίστασε να το διασαλπίσει μέσα στην Αθήνα, εμπρός στους σοφούς της εποχής εκείνης, ομολογήσας την πίστη του στην Ανάσταση του Χριστού και στην ανάσταση των ανθρώπων. Επί 2000 χρόνια τώρα αυτό το κήρυγμα ακούγεται. Αναλλοίωτο. Πανανθρώπινο. Βέβαια πολεμήθηκε από την απιστία αυτό το γεγονός. Λυσσαλέα. Δι΄ όλων των μέσων. Με το ξίφος. Με τον δόλο. Με την πέννα.
Η αλήθεια όμως νίκησε. Η πίστη στο μέγα αυτό γεγονός επεβλήθη. Η αθεΐα συνετρίβη. Και έτσι, αιώνες τώρα, ο κόσμος συνεχίζει να προσέρχεται κάθε εορτή του Πάσχα, με λαχτάρα κάθε χρόνο ολοζώντανη, με τη λαμπάδα της πίστεως αναμμένη, με την συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, με το ιερόν ρίγος στην καρδιά. Και μόλις προ ολίγου, κατά την Ανάσταση, είδαμε και πάλι τις χιλιάδες του λαού μας να περικυκλώνουν με χαρά την εξέδρα των ιερέων και με άγια συναισθήματα, μέσα στην πλημμύρα των σκιρτημάτων της ψυχής υπό τους ήχους των κωδώνων των Εκκλησιών, με τη συνοδεία των πανηγυρικών και απαράμμιλών μας ύμνων, να αναφωνούν ευφρόσυνα και να υποψάλλουν το "Χριστός Ανέστη", καθ΄ ην στιγμήν το θυμίαμα ανέβαινε προς τον ουρανό ως σύμβολο της ευγνωμοσύνης των πιστών προς τον αναστημένο Σωτήρα.
Ποιο άλλο γεγονός στον κόσμο κάθε φορά χαιρετίζουν οι άνθρωποι με περισσότερες εκδηλώσεις χαράς και ευφροσύνης; Ποιο άλλο όνομα στην ιστορία του κόσμου υμνολογείται επί τόσους αιώνες με τόση λατρεία, όση το όνομα Ιησούς;
Το Πάσχα όλα γιορτάζουν, υλικά και πνευματικά - τα κόκκινα αυγά με τον συμβολισμό τους, οι ευχές, οι ελπίδες, οι καρδιές... Είκοσι αιώνες γίνεται αυτό. Η Εκκλησία 2000 και πλέον χρόνια προσφωνεί τους πιστούς θριαμβευτικά ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Και μυριάδες στόματα απαντούν πάντα με πίστη και συγκίνηση, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Αναστημένε Κύριε! Ναι! Οι γενεές και οι αιώνες σε δοξάζουν!


Ιερά Εξομολόγηση

Κάθε Τετάρτη από τις 5:00 μ.μ.

Αναζητήστε

Από το Blogger.

Νέα της Ιεράς Μητροπόλεως

Σκέψεις και Ρήσεις:

"Ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ"

(Ιωάν. 6, 56)


Οι πιο δύσκολες λέξεις:

- Εγώ φταίω.

- Συγγνώμη.


Δεν υπάρχει "κάτι" που δίνει την ευτυχία, αλλά "κάποιος", ο Κύριος, και γίνονται ευτυχείς μόνο όσοι μπορέσουν να Τον βρουν και να συνταξιδέψουν μαζί Του.


Όπου αρχίζει η πίστη τελειώνει το άγχος και όπου αρχίζει το άγχος τελειώνει η πίστη.


Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπιούνται και τα πράγματα για να χρησιμοποιούνται. Ο κόσμος είναι σε χάος γιατί τα πράγματα αγαπιούνται και οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται!


Τα λάθη βρίσκονται πολλά, όπου η αγάπη είναι λίγη.


Αν κάμεις μίαν ευεργεσία, μην την θυμάσαι ποτέ. Αν όμως δεχθείς μία, να μην την ξεχάσεις ποτέ.


Μπορείς να είσαι ευγενικός, χωρίς να είναι αδύνατος.

Μπορείς να είσαι δυνατός, χωρίς να είσαι απάνθρωπος.

Μπορείς να είσαι ταπεινός, χωρίς να είσαι δουλοπρεπής.

Μπορείς να έχεις πεποιθήσεις, χωρίς μισαλλοδοξία.

Μπορείς να έχεις ενθουσιασμό, χωρίς φανατισμό.

Μπορείς να ζεις άγια ζωή, χωρίς φαρισαϊσμό...

...με τη Χάρη και τη βοήθεια του Κυρίου!


Οι αναμνήσεις του χθες και οι προσδοκίες του αύριο να μας οδηγούν στους αγώνες του σήμερα.


"Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν Με"

Πέντε λεξούλες χρειάζεται να πούμε για να πλημμυρίσει η ψυχή μας με Φως!

Για να γλυκάνει όλο το είναι μας!

Για να ζεσταθεί η καρδιά μας!

Για να Τον αισθανθούμε δίπλα μας!

Για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι!


Μην κατηγορείς κανέναν στη ζωή σου!

Οι καλοί σου δίνουν χαρά...

οι κακοί εμπειρίες...

οι αχάριστοι μαθήματα...

οι άξιοι αναμνήσεις.

Για να συγχωρείς θέλει δύναμη,

για να αγαπάς θέλει καρδιά!


Αββάς Ησύχιος:

Άφησε το παρελθόν στο Έλεος του Θεού, το παρόν στην Αγάπη Του και το μέλλον στην Πρόνοιά Του.


Αγ. Νείλος ο Ασκητής:

Μη λυπάσαι όταν δεν παίρνεις από το Θεό αμέσως ό,τι ζητάς, γιατί θέλει να σε ευεργετήσει ακόμα πιο πολύ, αν μένεις αφοσιωμένος σ΄ αυτόν με την επίμονη προσευχή. Και τι άλλο είναι ανώτερο από τη συναναστροφή σου με το Θεό και από την απασχόλησή σου με τη μαζί του επικοινωνία;


Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός:

Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει επάνω σας δεν μπορεί να σας τα πάρει εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας.


Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Κανείς δεν μπορεί να φτάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ΄ τους ανθρώπους.


Γεροντικό:

Σώμα έργασαι ίνα τραφής, ψυχή νήφε ίνα σωθής...


Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός:

Ο Χριστιανός χρειάζεται δύο πτέρυγας για να πετάξη και να υπάγει εις τον Παράδεισον, την ταπείνωσιν και την αγάπην.


Γέροντας Παϊσιος:

Ενώ ζητάμε από τον Θεό "ταπείνωση" εμείς δεν δεχόμαστε τις ευκαιρίες που μας στέλνει για να ταπεινωθούμε αλλά δυσανασχετούμε


Αββάς Αντώνιος:

Έρχεται καιρός που οι άνθρωποι θα παραλογίζονται. Και αν δουν κάποιον να μην παραλογίζεται, θα ξεσηκωθούν εναντίον του, λέγοντας "Εσύ είσαι παράλογος". Και αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα είναι όμοιός τους.


Ιερός Αυγουστίνος:

Από τους δύο ληστές ο ένας σώθηκε. Μην απελπίζεστε.

Από τους δύο ληστές ο ένας χάθηκε. Μην επαναπαύεστε. Αγωνίζεστε!


Αγ. Ιωάννης Σιναΐτης:

Όπως εκείνος που κρατά αρώματα προδίδεται χωρίς να το θέλει από την ευωδία, έτσι κι όποιος έχει μέσα του το Πνεύμα του Κυρίου, αναγνωρίζεται από τα λόγια του και την ταπεινοφροσύνη του.Αρχειοθήκη