Είναι γνωστή η αιτία, για την οποία ο Κάιν φθόνησε τον αδελφό του Άβελ και τελικά τον σκότωσε: Πρόσφεραν και οι δύο θυσία στον Θεό. Ο γεωργός Κάιν από τους καρπούς που καλλιεργούσε και ο βοσκός Άβελ από τα πρόβατά του. Του Κάιν όμως την προσφορά δεν τη δέχθηκε ο Θεός. Διότι ήταν πρόχειρη, τυπική και στενόκαρδη. Έβγαινε από μία καρδιά, που δεν αγαπούσε αληθινά το Θεό. Μάλλον τον φοβόταν. Και γι΄ αυτό ήθελε απλώς να ... βγάλει την υποχρέωση με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος! Αντίθετα ο Άβελ πρόσφερε ότι εκλεκτότερο είχε. Διότι λάτρευε αληθινά τον Θεό με μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και αγάπη! Τον πίστευε και τον αναγνώριζε ολόψυχα Κύριο και Ευεργέτη του. Γι΄ αυτό και ο Θεός δέχθηκε ευάρεστα τη θυσία του. 
Πολλές φορές κι εμείς, στη σχέση μας με το Θεό, μιμούμαστε τον Κάιν, Του προσφέρουμε ότι πιο λίγο και ότι πιο φθηνό μπορούμε. Κάποιες συνηθισμένες νοοτροπίες το μαρτυρούν.

Για παράδειγμα, λένε πολλοί:
Δεν είσαι καλά που θα χαραμίζω εγώ τα νιάτα μου με προσευχές και νηστείες! Έχω καιρό, αργότερα, να κοιτάξω την ψυχή μου. Έτσι κι αλλιώς στα γεράματα δεν θα΄ χω τι να κάνω...!
Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε και από τα ξημερώματα στην Εκκλησία. Και το "Δι΄ Ευχών" να προλάβουμε, καλά είναι ...!
Την ημέρα όσο είμαι ξεκούραστος και με καθαρό μυαλό ας κάνω με όρεξη τις αγαπημένες μου δουλειές. Και αργά το βράδυ ας γίνει (αν γίνει!) η "αγγαρεία" της προσευχής, βιαστική και πετσοκομμένη.
Είπαμε να δίνουμε πότε-πότε και καμμιά δεκάρα που μας περισσεύει ελεημοσύνη "για τα μάτια" όχι όμως και να μοιάσουμε με εκείνη την ανόητη χήρα που έσωσε από το υστέρημά της!
Δεν με κουράζει να δίνω κάθε Σάββατο πρόσφορο στον παπά και λίγο νάμα, αλλά μη μου ειπείς να συγχωρήσω εκείνον τον ... παλιάνθρωπο που με κακολόγησε ή με αδίκησε.
Τέτοιες συμπεριφορές και πολλές παρόμοιες δείχνουν ότι αφήσαμε μέσα μας να διαμορφωθεί μια πολύ διεστραμμένη εικόνα για τον Θεό. Στην καλύτερη περίπτωση Τον βλέπουμε σαν ... την Εφορία που πρέπει να πληρώσουμε, για να μην έχουμε μπελάδες. Νομίζουμε ότι ο Θεός έχει ανάγκη τις προσφορές μας και ότι χωρίς αυτές ζημιώνεται. Γι΄ αυτό και ότι κάνουμε, το κάνουμε με γκρίνια και με τσιγκουνιά. Ξεχνάμε ότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη τίποτε και κανένα. Είναι "ανενδεής". Μας έπλασε για να μοιραστούμε μαζί Του τη δόξα και την ομορφιά της Βασιλείας Του. Και όταν εμείς κλωτσήσαμε αυτήν την προσφορά Του, ήλθε και έδωσε τον Εαυτό Του θυσία, για να μας κάνει πάλι παιδιά Του και κληρονόμους Του. Για να κερδίσει την καρδιά μας, όχι τα "δώρα" μας. Έτσι, κάθε προσφορά μας και κάθε θυσία μας για τον Θεό, μόνο εμάς ωφελεί, ευεργετεί και σώζει. Εμείς κερδίζουμε. Όχι Εκείνος. Και όσο πιο πρόθυμα, απλόχερα και ολόψυχα την προσφέρουμε, τόσο πιο πολύ πλουτίζουμε με τη δική Του Ζωή και Αγάπη,

Ιερά Εξομολόγηση

Κάθε Τετάρτη από τις 5:00 μ.μ.

Αναζητήστε

Από το Blogger.

Νέα της Ιεράς Μητροπόλεως

Σκέψεις και Ρήσεις:

"Ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ"

(Ιωάν. 6, 56)


Οι πιο δύσκολες λέξεις:

- Εγώ φταίω.

- Συγγνώμη.


Δεν υπάρχει "κάτι" που δίνει την ευτυχία, αλλά "κάποιος", ο Κύριος, και γίνονται ευτυχείς μόνο όσοι μπορέσουν να Τον βρουν και να συνταξιδέψουν μαζί Του.


Όπου αρχίζει η πίστη τελειώνει το άγχος και όπου αρχίζει το άγχος τελειώνει η πίστη.


Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπιούνται και τα πράγματα για να χρησιμοποιούνται. Ο κόσμος είναι σε χάος γιατί τα πράγματα αγαπιούνται και οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται!


Τα λάθη βρίσκονται πολλά, όπου η αγάπη είναι λίγη.


Αν κάμεις μίαν ευεργεσία, μην την θυμάσαι ποτέ. Αν όμως δεχθείς μία, να μην την ξεχάσεις ποτέ.


Μπορείς να είσαι ευγενικός, χωρίς να είναι αδύνατος.

Μπορείς να είσαι δυνατός, χωρίς να είσαι απάνθρωπος.

Μπορείς να είσαι ταπεινός, χωρίς να είσαι δουλοπρεπής.

Μπορείς να έχεις πεποιθήσεις, χωρίς μισαλλοδοξία.

Μπορείς να έχεις ενθουσιασμό, χωρίς φανατισμό.

Μπορείς να ζεις άγια ζωή, χωρίς φαρισαϊσμό...

...με τη Χάρη και τη βοήθεια του Κυρίου!


Οι αναμνήσεις του χθες και οι προσδοκίες του αύριο να μας οδηγούν στους αγώνες του σήμερα.


"Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν Με"

Πέντε λεξούλες χρειάζεται να πούμε για να πλημμυρίσει η ψυχή μας με Φως!

Για να γλυκάνει όλο το είναι μας!

Για να ζεσταθεί η καρδιά μας!

Για να Τον αισθανθούμε δίπλα μας!

Για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι!


Μην κατηγορείς κανέναν στη ζωή σου!

Οι καλοί σου δίνουν χαρά...

οι κακοί εμπειρίες...

οι αχάριστοι μαθήματα...

οι άξιοι αναμνήσεις.

Για να συγχωρείς θέλει δύναμη,

για να αγαπάς θέλει καρδιά!


Αββάς Ησύχιος:

Άφησε το παρελθόν στο Έλεος του Θεού, το παρόν στην Αγάπη Του και το μέλλον στην Πρόνοιά Του.


Αγ. Νείλος ο Ασκητής:

Μη λυπάσαι όταν δεν παίρνεις από το Θεό αμέσως ό,τι ζητάς, γιατί θέλει να σε ευεργετήσει ακόμα πιο πολύ, αν μένεις αφοσιωμένος σ΄ αυτόν με την επίμονη προσευχή. Και τι άλλο είναι ανώτερο από τη συναναστροφή σου με το Θεό και από την απασχόλησή σου με τη μαζί του επικοινωνία;


Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός:

Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει επάνω σας δεν μπορεί να σας τα πάρει εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας.


Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Κανείς δεν μπορεί να φτάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ΄ τους ανθρώπους.


Γεροντικό:

Σώμα έργασαι ίνα τραφής, ψυχή νήφε ίνα σωθής...


Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός:

Ο Χριστιανός χρειάζεται δύο πτέρυγας για να πετάξη και να υπάγει εις τον Παράδεισον, την ταπείνωσιν και την αγάπην.


Γέροντας Παϊσιος:

Ενώ ζητάμε από τον Θεό "ταπείνωση" εμείς δεν δεχόμαστε τις ευκαιρίες που μας στέλνει για να ταπεινωθούμε αλλά δυσανασχετούμε


Αββάς Αντώνιος:

Έρχεται καιρός που οι άνθρωποι θα παραλογίζονται. Και αν δουν κάποιον να μην παραλογίζεται, θα ξεσηκωθούν εναντίον του, λέγοντας "Εσύ είσαι παράλογος". Και αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα είναι όμοιός τους.


Ιερός Αυγουστίνος:

Από τους δύο ληστές ο ένας σώθηκε. Μην απελπίζεστε.

Από τους δύο ληστές ο ένας χάθηκε. Μην επαναπαύεστε. Αγωνίζεστε!


Αγ. Ιωάννης Σιναΐτης:

Όπως εκείνος που κρατά αρώματα προδίδεται χωρίς να το θέλει από την ευωδία, έτσι κι όποιος έχει μέσα του το Πνεύμα του Κυρίου, αναγνωρίζεται από τα λόγια του και την ταπεινοφροσύνη του.Αρχειοθήκη